Language

August 15, 2011

Separuh Jiwaku Melayang...

Assalamualaikum,
Beransur pulih sekarang. "Separuh Jiwaku Melayang".. begitulah aku yang tetiba sakit menjelang ramadhan, hingga sekarang aku masih belum berpuasa. Aku memang jarang sekali jatuh sakit, Alhamdulillah...di usia sekarang aku tidak mengidap sebarang penyakit samada Darah Tinggi, Kencing Manis atau lain-lain yang biasa di hidapi oleh kawan-kawan seusia ku. 2011 adalah tahun paling sibuk, berbagai projek ditawarkan membuatkan aku terus sibuk di tambah dengan permintaan kawan-kawan untuk melancung.
Persiapan menjelang ramadhan, aku bersiap dengan mengemas dan mengubah pasu-pasu bunga. Tidak itu sahaja, aku mengubah susunatur perabut di rumah sehingga tidak sedar 'compressor' aircond 2.5 pun ku seret. Puas dengan susunatur, seperti biasa setiap pagi aku exercise dan membuat senaman ringan. Pada ku agak ringan namun sepatutnya di usia ini aku seharusnya berhati-hati.

Aku akur, inilah kuasa Allah yang mahu menduga hambaNya. 1 ramadhan aku ke Hospital serdang kerana urat saraf tiba-tiba menjadi kejang. Setelah di beri 'pain killer' dan pil aku dibenarkan pulang.
2 ramadhan aku di bawa ke KPJ Seremban dan 'admitted' kerana sakit yang berulang. Setelah sakit baru ku sedar betapa bernilainya waktu sihat. Berbagai ujian dijalankan sehinggalah aku dibenarkan pulang pada ramadhan ke 6. Waktu itu selera makan terus hilang, berat badan tetiba menurun. Bayangkan seorang yang bergerak aktif tetiba terbaring dan diminta berehat sekurang-kurangnya 3 bulan untuk memulihkan kesihatan. Terasa betapa kerdilnya aku di sisi Allah yang Maha Esa. Sesekali di beri sakit terasa seolah-olah 'seluruh jiwa melayang'.

Seminggu sebelum umat islam menyambut Aidilfitri, terasa sakit berulang dan lebih kuat dari mula dulu.  Anak-anak sudah bersiap ingin pulang berhari raya ke rumah mertua, anak yang sulong pelawa aku berhari raya bersamanya di Temerloh.  "Hantar umi ke hospital" ringkas kataku.  Mereka cemas dan faham bahawa aku menahan sakit yang teramat.  Setelah berbincang adik beradik, Hidayah anak kedua dan suami hantar aku ke KPJ Seremban, dalam perjalanan dengan kelajuan 20kmsj, sakit buat aku rasa kereta sangat laju "janganlah laju" mintaku.  20kmsj aja Khairul bawa" kata Hidayah.

Tiba di KPJ, 8 orang menunggu untuk membantu angkat, keluarkan dari kereta dan naik ke 'stretcher', aku hanya angkat tangan mengatakan "jangan biar saya buat sendiri" kesakitan hanya aku dan Allah swt yang Maha tahu.

Doktor Pakar pelik, dia syor aku buat sekali lagi "injection pain killer", aku menolak dan minta dibuat MRI.  Kali ini MRI yang ke 3, barulah mereka mendapat jawapan.  Ada jangkitan di saraf belakang yang sedang aktif membengkak dan menanah.  Mendengarnya mata aku terbeliak dan bertanya "macam mana boleh terjadi".  Kata doktor "siapa-siapa pun boleh dapat, samada melalui makanan, udara dan najis".  Aku pasrah dan menyerah kepada Allah swt.

Doktor nasihatkan aku agar banyak berehat di katil saja, jangan banyak bergerak, pampers mula dipakaikan.  Pengalaman nak lepaskan air kecil pertama di atas katil bukan senang, lama mencuba akhirnya aku bangun dan berdiri tepi katil, lega. heee,,,eee (dah sihat bolehlah gelak), waktu sakit orang gelakpun kena marah.  Hadri anak ketiga menjaga aku di hospital dan Hidayah dan suami ulang alik dari rumahku di Mantin.  Alhamdulillah, moga anak-anakku tidak jemu dan lelah menjagaku selagi nyawa dikandung badan sekiranya aku sudah tidak berdaya, namun Ya Allah berilah aku kesihatan dan akal yang baik untuk meneruskan kehidupan dan janganlah diuji mereka dengan tidak mampu bagi mereka.HanRahim: Ya..Allah semoga aku tenang/sabar dengan segala ujian Mu... Ameen!


No comments: