Language

February 28, 2011

Mencipta kelainan...
Seorang kawan bertanya, "apakah tiada menu lain selain Nasi Briani, Nasi tomato dan ayam masak merah untuk majlis perkahwinan"?.Pertanyaan itu juga sentiasa berligar di fikiran ku selama ini. Melalui sentuhan yang sering memikirkan kelainan aku realisasikan di perkahwinan anak perempuan ke2, dua tahun lalu. Dari menu hinggalah susun atur majlis yang jauh berbeza dari Majlis Perkahwinan Melayu yang biasa kita lihat.

Aku inginkan sebuah majlis lain dari yang lain dan pastinya sebuah kelainan dalam suasana bersih dan lebih teratur. Dengan segala ilmu serta pengalaman aku mengarahkan semua kakitangan untuk melaksanakan impian ini.
Alhamdulillah, tepat masanya semua persiapan bagai di sebuah majlis eklusif. Dari khemah dengan juntaian daun-daun menjalar lampu-lampu yang bergemerlapan. Susunan pokok-pokok di tengah-tengah hidangan makanan yang beraneka termasuk kuih-muih dan pemanis mulut... Aku puas!
Perlu di ingat:
Mengadakan majlis begini mesti di kaji terlebih dahulu tambahan di tengah masyarakat melayu hari ini, yang menjadikan majlis keramaian sebagai sebuah majlis keluarga. Dengan jemputan seramai 500 orang di utamakan kepada jiran tetangga dan saudara terdekat sahaja. Sudah pasti dengan persiapan dan menu yang jauh berbeza tetamu umpama tidak mahu meninggalkan majlis, kebanyakan menjadikan majlis hari itu sebagai majlis santai bersama keluarga. Bayangkan kebanyakan nya tidak mahu berganjak dari meja hidangan, berulang mengambil makanan seakan berada di salah sebuah hotel/restauran makanan buffet.
Walau bagaimana pun makanan malam itu cukup bagi menampung 'keghairahan' para jemputan menjamu selera dan selesa dengan susun atur yang jauh berbeza dari majlis biasa.
HanRahim: Bersedialah untuk sebuah kelainan!