Language

January 11, 2010

Di mana sebaiknya...

Sementara menunggu temujanji seterusnya, saya sempat singgah di JKR, pejabat atas bukit bahagian printing menjadi pilihan. Pejabat ni satu ketika dulu sewaktu bekerja menjadi tempat 'berkubang'. Di sinilah selalunya aku menghabiskan waktu rehat dan menumpang solat. Masa terlalu cepat berlari, rakan-rakan yang dulunya rambut masih hitam kebanyakannya dah mula memutih. Ada di antaranya telah bercucu tapi orang lelaki jarang bercerita mengenai anak atau pun cucu, cuma kalau di tanya barulah mereka mahu bercerita.
Dulu saya sering menggamat suasana disini dengan berbagai cerita dan usikan. Daripada cerita semasa, aktiviti kelab hinggalah bercuti dan melancong. Makan gaji dan kerja sendiri jauh berbeza, namun walau apa pun pekerjaan mestilah di dahulukan dengan kerajinan dan usaha.
Dulu kawan-kawan tanya kenapa nak berhenti kerja? jawapan saya senang saja "saya dah tak selesa berada di 'takuk' yang sama".
Maaf kalau saya katakan, melihat kawan-kawan yang masih bekerja seperti dulu, tetap dengan kerja yang itu, itu juga, dalam hati rasa kesian. Dalam usia semakin senja memang sebaiknya kita berada di takuk yang lain.