Language

June 19, 2008

Bukan Harga Jadi Ukuran

Minat yang mendalam sebagai perancang perkahwinan kerana keinginan saya memberi perkhidmatan yang murah tapi nampak mahal , di samping dapat melahirkan idea daripada pengalaman-pengalaman semasa melancong.

Hari ini saya singgah di Mid Valley kerana satu temujanji dengan pelanggan, ruang cafĂ© di hadapan ISETAN, Garden Shopping Mall menjadi pilihan saya. Dalam mencari keselesaan adakalanya kita terpaksa membayar harga yang mahal. RM 25.00 untuk secawan ‘hot choclate’ dan sepotong kek.

Kebetulan keinginan membuang air kecil tiba-tiba bagai menunda tanpa sabar, saya ke toilet berdekatan, demi keselesaan saya membayar RM 5.00. Tanpa ragu, pasti dengan kebersihannya, saya dengan selesa duduk di mangkuk tandas. Tak sampai 10 minit saya siap membasuh dan mengeringkan tangan dengan tuala putih yang disediakan, Mengambil sedikit ‘lotion’ dan meratakan di tangan hingga ke siku, saya nyaman dengan harumannya.

Apabila difikirkan saya bukan membayar harga mahal kerana sebuah keselesaan, namun jauh disudut hati, saya sedia menimba pengalaman walau terpaksa membayar mahal, sekiranya satu masa saya benar-benar mampu memberi keselesaan kepada orang ramai dan menekankan bahawa ‘bekerjasama lah’ untuk sebuah keselesaan, pasti semua rakyat Malaysia dapat merasa suasana selesa yang eklusif jika ada inisiatif untuk menjaga ‘harta awam’ seperti harta sendiri. Umpamanya: setiap pengguna dengan sendiri ada inisiatif untuk memastikan tandas ditinggalkan sama seperti mula melangkah masuk. Tuala-tuala putih, lotion yang berjenama mahal yang disediakan tidak dicuri Terkenanglah oleh saya dalam apa jua hal pun, bukan harga menjadi ukuran, namun sikap dan kerjasama masyarakat adalah yang utama.

Hanom: Banyak berjalan luas pandangan