Language

April 2, 2010

Assalamualaikum,

Terlebih dulu ucapan takziah untuk keluarga Din Beramboi, tak sangka sedang bintang berkilau memancar populariti dia pergi untuk selamanya.

Sepanjang minggu hinggalah hari ini dilalui dengan hari-hari yang sangat sibuk. Urusan harta pusaka telah selesai, hanya menunggu cek dari PNB. Anak ke3 dari sembilan adik beradik, aku telah dilantik sebagai pemegang amanah untuk menguruskan semua harta-harta yang ayah tinggalkan. 2 bidang tanah pertanian telah di penamakan kepada kakak dan abang sulong sebagai pentadbir. Aku harap dengan kepercayaan semua adik beradik 2 bidang tanah ini ditadbir dengan baik. Semua hasil walau sedikit dapat dirasa semua adik beradik.

Wang simpanan ayah yang agak banyak juga telah dibahagi mengikut 'faraid'. Alhamdulillah.. kami 9 beradik tidak banyak menimbulkan masalah di dalam proses pembahagian ini. Kebanyakan usul diterima baik dan sangat mudah hinggalah perbicaraan di Pejabat Pesaka Kecil Kampar, Perak.

Pada awalnya aku agak risau dengan beberapa kes keluarga lain yang bergaduh besar dalam menyelesaikan hal harta pusaka. Namun, aku yakin Hanya Allah swt. yang mempermudahkan segala urusan samada di dunia atau di akhirat kelak...Amin!

Dari beberapa bulan lalu segalanya diusahakan dengan 'by hand'. Jika menunggu sampai ke riba, alamat bertahunlah prosesnya baru selesai. Kesempatan ini saya sisipkan ucapan terima kasih kepada semua yang terlibat terutama Pejabat Pesaka Kecil Daerah Kampar, Perak. Sentiasa dapat melayan dengan sopan dan senyum walau dalam kesibukan

Ketika menulis blog ini aku sedang menunggu abang sulong untuk tandatangan beberapa dokumen bank. Terkenang aku betapa modennya kehidupan hari ini, seorang 'Opah' duduk di kedai mamak bersendirian dihidangkan milo, air suam dan sebiji laptop....haaaa..aaaa. Jam baru menunjukkan jam 7.50 pagi, setengah jam lagi untuk menunggu abang di sini.

Kebetulan anak saudara yang menyewa apartment di Puchong telah mengosongkan rumah seminggu lalu kerana berpindah ke rumahnya yang baru dibeli. Sebaik dimaklumkan melalui mudah.com, bertalu-talu panggilan telefon untuk menyewa apartment tersebut. 2 - 3 tahun lalu letak banner besar pun.. adalah 1-2 orang yang call, lepas tu terus senyap, lama juga apartment tersebut tiada penyewa. Taman Putra Perdana telah banyak berubah, jalan-jalan telah mula dibesarkan, pokok-pokok yang dulu rendah sekarang telah menutup pandangan ku ke arah tasik melalui tingkap apartment.

Banyak lagi yang nak diceritakan bersama pengunjung blok ini, memandangkan batery laptop dah beri warning.. aku berhenti di sini dulu, sehingga bertemu di lain kali. salam untuk semua.