Language

December 3, 2010

Cinta Mengatasi Segalanya..

Alhamdulillah, masih dapat bernafas di bumi Allah Yang Esa. Selesai beberapa wedding di tambah dengan beberapa peristiwa blog ini tidak di sentuh agak lama. Hari ini Sabtu 4 Disember 2010 semakin hampir menjelang 2011.

Menjelang Aidil Adha yang lalu, bekas suami bapa kepada anak-anak ku telah kembali menemui penciptaNya. Tanpa pesan dan kata-kata akhir, dia meninggal sendirian di dalam kereta dalam perjalanan pulang ke rumah.

Bermadu bukan alasan aku berpisah dengan bekas suami. 24 tahun menjalani kehidupan berumah tangga bersamanya sebelum berpisah 6 tahun lalu pasti menyentuh perasaan. Seperti dulu-dulu aku kumpulkan anak-anak. Mengadap Jenazah , Alhamdulillah dengan sedikit pengetahuan yang ada, aku dan anak-anak tidak lepas dari sisinya.. doa dan zikir hadiah untuknya, namun siapalah aku hari ini... hanya seorang bekas isteri, kepada Allah aku serahkan semoga segala doa sampai kepadanya.

Kali terakhir kami bertemu anak beranak sebelum menjelang Ramadhan, dia datang sendirian, katanya nak jengok cucu. 2 tahun terakhir aku melihatnya semakin uzur, namun apalah daya untuk mengambil berat aku bukan lagi isterinya. Kerapkali bertemu anak-anak aku minta mereka ambil berat hal ayahnya, aku katakan pada anak-anak "yang berpisah/putus itu hanya umi, anak-anak adalah hak bersama dan mesti mengambil berat keadaan ibu bapa".

Mengenang perpisahan kami, aku memang selamanya tiada dendam di hati, aku keluar dari rumah yang kami bina bersama, tidak membuat sebarang tuntutan terhadap Harta Sepencarian. Di awal perpisahan boleh dikatakan aku hidup melarat. Aku gagahi demi anak-anak, mohon kekuatan dari Allah swt. Semua yang berlaku adalah ketentuan ilahi, sebagai manusia aku tiada kuasa walau sekuat mana pun cuba mempertahankan perkahwinan yang telah dibina lebih 20 tahun.

Walau apa pun yang aku rasakan, cinta mengatasi segalanya:


"Cinta tidak pernah meminta
ia sentiasa memberi
cinta membawa penderitaan namun
tidak pernah berdendam
Cinta seperti matahari,
ia tetap bercahaya
Walau malam menjelma
cahayanya pada bulan tetap menerangi
kekadang gerhana namun
akan kembali jua menerangi".

HanRahim: Di mana ada cinta di situ ada kehidupan ...