Language

February 18, 2009

Lebih baik berterus terang

Saya dipelawa untuk memberi sebutharga, sebuah majlis dengan jemputan 3,000 orang, sudah semestinya saya memikirkan sebuah majlis yang besar dengan tetamu-tetamu jemputan terdiri dari VIP dan VVIP.

Di perbincangan ini saya mengajukan soalan, "apa yang mereka kehendaki", saya menyenaraikan semua keperluan yang diminta. Perkahwinan serentak 3 pasang mempelai, pasti sebuah majlis yang besar dengan persiapan yang tidak kurang memerlukan budget yang besar. Walau bagaimanapun sebagai perancang perkahwinan adalah menjadi kewajipan saya bertanya berapa budget pelanggan. Pihak pelanggan tidak menyatakan budget sebenar, mereka hanya mahu saya kemukakan sebutharga dengan item yang diminta.
Sebutharga dikemukan 2 hari kemudian, pelanggan amat terkejut dengan harga RM18K untuk pelamin 3 pasang mempelai dan lain-lain hiasan dewan dengan bunga segar.
Rezeki Allah s.w.t. jua yang menentukan, pihak pelanggan tidak memberi jawapan samada setuju atau pun tidak. Akhirnya sampai juga ke pengetahuan saya bahawa dengan senarai persiapan melalui sebutharga yang saya sediakan mereka telah minta syarikat lain membekalkan peralatan bernilai RM5k dan semua kerja dilaksanakan sendiri secara gotong royong.

Catatan:
Setiap pelanggan bebas membuat pilihan namun berterus terang boleh menyelesaikan banyak masalah dan mencapai kata sepakat di dalam menghasilkan majlis yang lebih indah dan sempurna.