Language

February 16, 2014

Perjalanan Darat Padang ke Medan 22 - 27.11.2014

Tiba di Padang Airport, di jemput oleh Pak Eri selaku pemandu pelancung merangkap supir.  Atas nasihat Pak Eri untuk menjimatkan kos, kami tidak perlu sewa pemandu, dia lebih suka memandu untuk kami. Kami sudah sangat biasa dengan Pak Eri, seorang yang sangat bertanggung jawab, amanah dan rajin.  Sekiranya melancung ke Indonesia pasti Pak Eri jadi pilihan, group pun sangat suka dengan layanan mesra Pak Eri.  Bercerita mengenai Pak Eri, asal perkenalan dengannya melalui laman tagged, mulanya aku langsung tidak peduli dan tidak berminat untuk ke Indonesia.  Itulah usahanya yang tidak pernah jemu menarik perhatian ku.  Pak Eri bukan sahaja menerima tetamu dari Malaysia, malah dia sering ke Malaysia membawa pelancung dari Indonesia.

Perjalanan dari Padang ke Medan mengambil masa lebih kurang 26 jam.  Dari airport kami singgah makan tengahari di Restoran Nasi Padang 'Lamun Ombak, pada saya  restoran terbaik di Padang.  Surau juga di sediakan di sini.


Meneruskan perjalanan ke Bukit Tinggi.  Dalam perjalanan singgah di Lembah Anai.
Air Terjun Lembah Anai - Mandi atau basuh muka dapat mengekalkan 'awet muda'
bagi penulis 'awet muda' dari solat dan hati yang tenang.

Bagi yang membeli untuk perniagaan, di nasihatkan membeli di Pasar Kuning.
Pasar Atas juga boleh tapi kena pandai menawar.

Puteri Minang - Telekong dan pakaian
saya suka shopping di sini.
Banyak terdapat kedai-kedai (ala butik) di sepanjang jalan menghala Bukit Tinggi.
Menginap di The Hill atau Air Anget Cottage.  Bagi pengembara 'back packer' hotel ini agak mahal.  Banyak hotel-hotel budget di sekitar Bukit Tinggi.


Perusahaan belut sangat meluas.  Boleh di makan tapi lemah semangat bila belut melompat di kaki, sempat menjerit sekuat hati di tengah pasar!

Keesokan hari dari Bukit Tinggi kami meneruskan perjalanan, singgap di Sidampuan untuk bermalam.  Sebuah pekan kecil seratus peratus Muslim.  Kami melalui perkampongan Batak.  Batak Maindaling, Rowo dan 2 specis batak lagi yang aku kurang ingat.  Batak Maindailing terdiri dari beragama Islam dan perkampongan ini nampak bersih dan sangat tenang berbanding perkampongan Batak yang lain.

Dalam perjalanan inilah yang aku rasa nak pergi dan pergi lagi.
Pemandangan yang sangat cantik sepanjang jalan ke Medan.


Aku memang suka melihat pemandangan, kerana itu aku tidak jemu membuat perjalanan, bila di fikirkan banyak belanja kepada kegemaran ini.  Yakin kepada rezeki yang Allah swt beri, mudah-mudahan aku dapat mengembara lagi.


Sekiranya sesiapa berminat untuk membuat perjalanan seperti ini, boleh hubungi saya.

Hingga jumpa lagi di lain Negara, semoga di panjangkan umur dan di murahkan rezeki kita bertemu di London/Paris/Amsterdam...

HanRahim - Southampton Februari 15/2014