Language

July 7, 2008

Sebentuk Cincin Belah Rotan

"Ini cincin belah rotan, dijari mu ku letakkan" ,
28 tahun lalu lagu ini jadi usikan daripada adik-adik sempena pertunangan saya. Lagu lama dan saya sendiri tidak ingat siapa penyayinya, sangat berkesan untuk seorang bakal pengantin.

Hayati anak sulong telah disunting pada 5 Julai 2008 yang lalu. Berseri wajahnya diukir senyuman dengan 2 bentuk cincin tersarung manis dijarinya. Dalam kesibukan aku terlupa minta diambil gambar barang-barang iringan cincin pertunangan iaitu:

1. Tepak sireh
2. 2 bentuk cincin dihias bunga rampai
3. Tudung dan kain untuk sepasang baju
4. Sejambak gubahan anggur daripada gula-gula
5. Buah-buahan

Pengalaman mengendalikan majlis untuk pelanggan berbeza dengan majlis untuk anak sendiri. Saya telah mengambil cuti seminggu lebih awal untuk mengemas dan menghias rumah. 3 hari sebelum majlis saya telah menyiapkan barang-barang untuk masakan. Menu pada hari itu sangat ringkas, maklum kerana saya masak sendiri. Walau ringkas, saya kira tetamu cukup berselera dengan juadah disediakan. Ada juga yang minta dibekalkan dengan kari ayam sewaktu hendak melangkah pulang. Kepada pelayar blog yang inginkan resepi Kari Ayam yang sentiasa menjadi buah mulut jiran tetangga dan sesiapa saja yang pernah merasa, bolehlah email untuk mendapatkan resepi.

Nasi Putih
1. Ayam masak kari + lobak merah
2. Ikan masin, kentang, bawang merah, cili hijau di goreng dan di gaul mesra
3. Labu + pucuk + suhon masak lemak putih
4. Telor dadar

Kuih
1. Tako
2. Karipap
3. Agar-agar
4. Brownies
5. Kek kopi

Minuman
1. Orange
2. Sirap
3. Kopi & Tea 'O'

Hayati dan tunangnya ditemukan April 08 yang lalu. Hasil dari muafakat antara kedua belah pihak, kami telah membuat keputusan untuk segera menyatukan mereka. Alhamdulillah, kalau dikatakan hubungan hayati dan tunangnya 'old fashion', saya redha, kerana inilah yang saya mahukan. Tiada pertemuan bebas, mereka berdua hanya bebas bercakap melalui telefon sahaja. Dalam zaman yang serba maju, saya melihat nilai-nilai timur sudah semakin ditinggalkan. Anak-anak muda tiada lagi segan silu, bukan sekadar berpegang tangan malah lebih dari itu. Jika nilai-nilai timur telah jauh ketinggalan di harap peribadi islam adalah penyelamat kepada situasi ini.

Bersambung lagi....