Language

July 31, 2010

Mesyuarat Tingkap...

Langkah kanan, itulah rezeki namanya. Tiba di Lancang, Temerloh tepat 12.30 tengahari untuk berbincang dan beri sebutharga satu majlis perkahwinan pada Disember nanti. Kebetulan aku di pelawa untuk satu kenduri arwah dan menyambut ramadhan... memang langkah kanan.

Bukan nak cerita langkah kanan saja tapi mengenang resepi orang kampung. ishhhh kuih kauci.. tengoklah gambar, belum buka dah tahu mesti sedap cukup manis, masin dan lemaknya. Hari ini kuih kauci yang terdapat di pasaran kebanyakannya di masak terlebih dahulu sebelum dibungkus, sebab itu daun pisangnya nampak cantik dan kemas, daunnya tidak layu.

Cantik tidak dapat menandingi keenakan resepi aslinya... inilah yang dapat saya katakan.

Aduh! memang lazat masakan kampung.

Patin masak asam tempoyak, masakan popular di Temerloh dan beberapa area di Pahang. Saya kagum dengan cara ringkas menghidang makanan.

Setelah agak lama dalam arena Perancang dan pengendali majlis, adalah menjadi kebiasaan sangat mementingkan susunan hidangan teratur. Namun sesekali bebas bersidai tanpa protokol... bertambah pulaklah selera.Inilah tuan rumahnya. Tengok apa dia buat... ohhh mesyuarat tingkap, suasana ini jarang sangat kita lihat... hulur bungkusan makanan kepada jiran yang balik.

No comments: