Language

May 18, 2010

Tangan-tangan sasa itu..

Selepas menghantar Hayati di stesyen commuter Batang Benar, saya singgah 'breakfast' di Al Salam Semarak. Sementara menunggu pesanan tiba saya sempat membaca buku terkini yang dibeli 2 - 3 hari lalu 'Keranamu Aku Cemburu". Hari ini saya tidak ingin mengulas mengenai buku ini.

Saat membaca saya terpandang seorang tua bertongkat mungkin seusia Arwah Ayah yang telah pulang pada 21/06/2009 lalu. Pandangan saya tertumpu kepadanya sehingga ia turun tangga dan masuk kedalam kereta dan kelibat keretanya hilang di pandangan. Terasa amat bahagia seorang ayah yang tidak berdaya di pimpin oleh seorang anak lelaki yang mungkin seusia saya (melihat kepada kematangan wajahnya).

Timbul rasa rindu kepada ayah yang satu masa dulu saya selalu memimpinnya, waktu itu saya terasa amat bahagia membawa ayah kemana sahaja walau terpaksa mengatur langkah perlahan.

Dalam kemelut berbagai kisah mengenai orang tua yang tidak di ambil peduli, ditinggalkan di stesyen bas, di tepi jalan dan di hantar ke rumah orang tua, masih ada anak-anak yang berhati mulia menyayangi dan mengambil berat orang tua masing-masing. Betapa saya melihat 'tangan sasa' seorang lelaki memimpin penuh kasih sayang, tatkala menuruni anak-anak tangga dia sempat memeluk ayahnya dengan hati-hati agar ayahnya tidak terjatuh dan tercedera.

Mengimbau kenangan bersama ayah, hati saya terharu sayu. Seorang ketua keluarga yang menanggung 9 anak dengan gaji seorang Anggota Polis pada ketika itu boleh dikira amat sempit. Sewaktu saya bersekolah ayah hanya dapat menghantar RM10.00 untuk belanja dan bayar yuran. Dengan duit sebanyak itu saya tidak boleh berbelanja sebenarnya, saya cuma makan makanan yang disediakan di asrama sahaja.

Itu hanyalah kisah lama yang hingga kini membuat saya rasa bangga menjadi anak yang membesar dalam serba kekurangan, adakalanya dengan kekurangan kita akan lebih beringat dan tahu menghargai. Emak juga memainkan peranan besar di dalam mencukupkan keperluan keluarga. Hari ini sekiranya ayah dan emak masih ada mereka tentu bahagia melihat anak-anak yang telah dewasa, kami 9 beradik walau masing-masing telah bekeluarga masih bertemu dan masih boleh bergurau seperti dulu, yang paling saya bangga ialah kami boleh sepakat dalam membuat keputusan......Alhamdulillah.

Han Rahim.. hati amat tersentuh mengenang ayah ibu.

No comments: